Mjesečna konferencija za medije gradonačelnika

Četvrtak, 22, Listopad 2015 @ 16:00

2.10.2015. – Na konferenciji za medije gradonačelnik Renato Krulčić dao je presjek aktivnosti koje su se dogodile u prethodnom razdoblju te najavio aktivnosti za naredni mjesec.

ZAVRŠENA GRADNJA JAVNE RASVJETE – ŠETNICA 43. ISTARSKE DIVIZIJE

Postupak bagatelne nabave zaključen je sklapanjem Ugovora između Grada Pazina i Obrta „GEP“ iz Trviža, na ugovoreni iznos 37.008,50 kn (bez PDV-a)  ili sveukupno sa PDV-om 46.260,63 kn. Radovi su započeti i dovršeni  u skladu odredbama iz Ugovora, osim u dijelu završne sanacije oštećenja asfaltnih površina koje se zbog spleta nepredviđenih okolnosti te nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogle izvesti (sanacija D64 u ul. 43. Istarske divizije, nakon toga kišni period). Inače radovi po Ugovoru, trebali su biti zgotovljeni u cijelosti zaključno sa 30.09.2015. god. Rasvjeta je ispitana i puštena u probni rad 25.09.2015. g. (kasnije nije isključivana). Rasvjeta je izvedena u skladu s propisanim normativima HR EN 60598-01;2008 i HR 60598-2-3;2008 sa LED rasvjetnim armaturama tipa „STATE“, art. 7258741, iste su postavljene na konzolama d=0,80 m montiranim na nosive stupove V=4,0 metra. Toplina boje svjetlosti je 4000 K (Kelvina), stupanj zaštite je izveden u OP65, zaštita od mehaničke otpornosti je IK -09, svjetiljka isijava svjetlosni tok 3600 lm, sveukupna snaga svjetiljke je 33,6 W. Na čitavom potezu šetnice instalirana su tri (3) rasvjetna tijela u kompletu sa stupovima, ukupna dužina trese iskopa je 74 m. Srednja rasvijetljenost na čitavom potezu šetnice je preko 14 lx što zadovoljava propisane normative. Izvedbeno tehničko rješenje, priprema dokumentacije, nabava radova, nadzor – obračun radova izvršno je putem nadležne službe Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina.

U TIJEKU IZGRADNJA VODOVODNOG OGRANKA U ZAREČJU

Investitor VO ogranka dužine 392 m u trupu NC 507800 je tvrtka „Istarski vodovod“ d.o.o. Buzet. U vodovodni ogranak ugrađuju se čelične cijevi tipa NL DN fi 100 mm. Izvoditelj radova je “Usluga“ d.o.o. Pazin  na Ugovorena vrijednost radova je 319.000,00 kn (bez PDV-a). Glavni nadzor obavlja tvrtka „Učka konzalting Pazin”, odnosno zaposlenik tvrtke Milan Krajcar, ing.građ. Dodatne troškove gradnje infrastrukture javne rasvjete i DTK mreže snosi Grad Pazin direktno (putem Ugovora o izvođenju radova sa iznosom od 63.980,00 kn bez PDV-a), preostale troškove za polaganje infrastrukture niskonaponske mreže snosi HEP. Radovi su započeti početkom rujna, isti trebaju biti zgotovljeni do početka studenog 2015. god. Infrastruktura javne rasvjete i DTK mreže te niskonaponske mreže, položena je čitavom dužinom od 400 m.

UREĐENJE PLATOA ISPRED SPOMEN DOM

Dana 12. listopada 2015. godine poslan je Poziv za dostavu ponude, a 13. listopada 2015. godine bio je rok za dostavu ponude (ponude su poslala dva ponuditelja). Kao najpovoljnija ponuda ocijenjena je ponuda ponuditelja Obrt za postavu podnih i zidnih obloga „Škalin“, Glavanovići, Pazin u iznosu od 126.601,26 kn bez PDV-a odnosno 158.251,58 kn s PDV-om. 19. listopada 2015. godine potpisan Ugovor između Grada Pazina i obrta „Škalin“. Radovi su započeli  21. listopada 2015. godine. Rok završetka radova je do 30. studenog 2015. godine. Radovi obuhvaćaju skidanje postojećeg opločenja, sanaciju i pripremu betonskih ploča za montažu novog kamena te montažu podnih kamenih ploča na plato, zid i stepenice ispred i iza Spomen doma. Kamene ploče i sav vezni materijal za sveukupno popločenje donirala je tvrtka „Kamen“ d.d., Pazin u iznosu od 360.602,57 kn. Stručni nadzor osigurava Grad Pazin, a provodi Učka-konzalting Pazin d.o.o.

PAZI(N), PRORAČUN!

Druga godina projekta započela je 18. lipnja 2015.  konferencijom za tisak. Od 18. lipnja do 31. srpnja 2015. zaprimali su se prijedlozi malih komunalnih akcija, zaprimljeno je ukupno 140 prijedloga (najviše sa područja MO Pazin). 15. rujna započele javne rasprave po mjesnim odborima (održano je deset radionica – neki MO zajedno (Grdoselo-Zarečje, Kašćerga-Trviž). Predstavnici Grada Pazina prisutnima su predstavili analizu svih pristiglih prijava malih komunalnih akcija (procijenjene troškove, mogućnosti realizacije prijedloga i sl.). Raspravljalo se i o većim infrastrukturnim zahvatima koji su na području pojedinog mjesnog odbora potrebni, te je od strane Grada dobivena povratna informacija o statusu prijedloga odnosno o mogućnostima za realizaciju, na javnim raspravama sudjelovalo je ukupno 208 građana, najveći odaziv u Lindaru 54 građana i Heki 39 građana, Beram 23, najmanji Zarečje – nitko, Trviž – jedna osoba i Grdoselo 5 građana. Krajem godine između dva čitanja proračuna održat će se završna rasprava na kojem će biti prezentirani rezultati projekta. Izglasane su ukupno 23 male komunalne akcije ukupne procijenjene vrijednosti 257.500,00

 

STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA S PODRUČJA GRADA PAZINA

Grad Pazin ove će godine dodijeliti 5 učeničkih i 15 novih studentskih stipendija. Natječaj za učenike je zaključen i trenutno je na gradskim web stranicama objavljen prijedlog rang liste. Pravo na gradsku stipendiju imaju učenici i studenti koji imaju prebivalište na području Grada Pazina, a školuju se u drugom gradu. Natječaj za studente otvoren je do 30. listopada, a objavljen je na našim web stranicama (u dijelu vezanom za odgoj i obrazovanje/stipendije), gdje se može skinuti obrazac prijave s popisom sve potrebne dokumentacije koju je potrebno priložiti prijavi. Prijave se predaju stručnim suradnicima Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti. Grad Pazin za stipendiranje učenika u tekućoj godini izdvojio je 450.000,00 kuna. U prošloj školskoj/studijskoj godini stipendirali smo 12 učenika i 51 studenta, a ove školske/studijske godine cilj nam je zadržati broj stipendiranih učenika/studenata na istoj razini.

RADOVI U PAZINSKOM KAŠTELU

Idući tjedan započinju radovi građevinske i konstruktivne sanacije planirani programom za 2015. godinu. Riječ je o trećoj fazi trogodišnjeg programa kojeg u 2015.g. sufinancira Ministarstvo kulture sa sredstvima u iznosu od 300.000,00 kuna. Osim Ministarstva u sufinanciranju sudjeluju Istarska županija i Grad svojim vlastitim sredstvima. U ovogodišnjem programu izvesti će se podne konstrukcije potkrovlja u zapadnom krilu kaštela. Nove podne konstrukcije izvest će se na način, da se prethodno ugrađene drvene lamelirane grede sprežu s drvenim KERTO pločama. U postupku bagatelne nabave kao izvođač radova odabran je Kapitel d.o.o. iz Žminja, tvrtka s kojom Grad već niz godina uspješno surađuje. Stručni nadzor biti će LOKOŠEK PROJEKT d.o.o. iz Zagreba, koji je ujedno i autor projektne dokumentacije. Nastavak programa radova u potkrovlju za 2016. godinu kandidiran je na natječaje Ministarstva kulture i Istarske županije, zaključene u rujnu ove godine pa očekujemo pozitivan ishod i nastavak programa dogodine. Konačan cilj programa je, u suradnji s muzejskim ustanovama u kaštelu, osposobiti prostorije u potkrovlju zapadnog krila kaštela za obavljanje muzejske djelatnosti (uredski prostori, prostor za edukativne radionice).

 

TEČAJ KVALITETNOG RODITELJSTVA

Projekt Tečaj kvalitetnog roditeljstva se odnosi na područje podrške obitelji, a provesti će se sukladno Strategiji razvoja Grada Pazina i prioritetu 3.1. Unaprjeđenje kvalitete javnih usluga. Glavni cilj je prevenirati javljanje problema u obitelji, posebice javljanje ovisnosti i poremećaja u ponašanju, a isto tako omogućiti obitelji da nauči kako razvijati i odgajati dobre odnose na socijalnom i emotivnom planu. Tečaj vodi dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja JASNA SLOKOVIĆ, a provesti će se tijekom mjeseca studenog i prosinca u prostorima Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin. Održati će se 8 susreta (radionica) jednom tjedno u trajanju od sat i pol vremena u popodnevnim satima. Prijaviti se mogu sve zainteresirane osobe ili parovi u razdoblju od 12. do 31.10.2015. godine u Gradu Pazinu – u radno vrijeme Pisarnice za rad sa strankama ili putem e- pošte: sanja.selar@pazin.hr Ovaj projekt sufinanciran je iz Proračuna Grada Pazina i Istarske županije za 2015. godinu. Participacija za individualnog polaznika tečaja odnosno para (izvan/bračnog) iznosi 100,00 kuna.

 

EMISIJA LIJEPOM NAŠOM GOSTUJE U PAZINU

Zabavni program Hrvatske televizije 18. godinu s velikim uspjehom nastavlja emitiranje glazbeno-scenskog spektakla ”Lijepom našom” koji ima veliku posjećenost publike ali i zavidnu gledanost. Dana 4. studenog 2015. godine u 19.00 sati održat će se snimanje emisije u Pazinu, u novoj Školsko-gradskoj sportskoj dvorani, na adresi Tugomila Ujčića, prof. 2. Scenaristički i režijski, emisije su zamišljene kao show najpoznatijih zvijezda hrvatskoga glazbenoga ozračja, kada je u pitanju hrvatska narodna glazba, ali i najboljih KUD-a tamburaških i narodnih sastava, klapa i vokalnih skupina s područja u kojem se snimanje održava. Osim izvođača priliku za predstavljanje svojih posebnosti imati će i lokalni proizvođači, OPG-ovi, obrtnici i ugostitelji obzirom se kroz razne rubrike obrađuju područja turizma i zanimljivosti, starih zanata, gastronomije, enologije, običaja, materijalne i nematerijalne baštine, tradicijskog ruha i slično. Ulaznice po cijeni od 30 kuna  bit će u prodaji od ponedjeljka 26. listopada 2015. godine i to u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu (Spomen dom, šetalište pazinske gimnazije 1) od 8,00 do 15,00 sati. Ulaznice će po istoj cijeni biti moguće kupiti i na dan snimanja na ulazu u Školsko-gradsku sportsku dvoranu.

 

Posted by
Categories: Novosti