Održan 1. Energetski dan Grada Pazina

Ponedjeljak, 7, Studeni 2016 @ 20:00

5. studenog 2016. u Spomen domu u Pazinu održan je prvi Energetski dan Grada Pazina.

Uvodnim govorom su se svima prisutnima obratili gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, direktor Istarske regionalne energetske agencije Valter Poropat i župan Istarske županije Valter Flego.

Predavanja su održana u dvorani „Istra“ u Spomen domu u Pazinu,  podijeljena u nekoliko kategorija. U prvom bloku predavanja kao primjer dobre prakse predstavljen je projekt „Zelena knjižnica“, a Istarska razvojna agencija IDA d.o.o. predstavila je “Life SEC Adapt” kao projekt u provedbi na kojem sudjeluje i Grad Pazin.

U sljedećem bloku predavanja na temu energetske obnove višestambenih zgrada izlagale su direktorica Neda Bucaj
(Pazin d.o.o.) te Dolores Sorić (Labin stan d.o.o.), a predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja predstavili su novosti vezane za prijavljivanje projekata financiranih iz strukturnih fondova Europske unije za proračunsko razdoblje 2014.-2020.

Nakon predavanja na temu energetski učinkovite rasvjete, gradonačelnik Renato Krulčić je izvukao sretne dobitnike Davida Šurana, Smiljana Radovića i Đina Hrvatina koji su točno odgovorili na “Zeleno pitanje“ te osvojili sponzorske nagrade tvrtki Filix d.o.o. i Amus d.o.o.

Zeleno pitanje je glasilo: “Koji izvori energije spadaju u obnovljive izvore energije?”

Gradonačelnik  je nakon toga predstavio projekt modernizacije i rekonstrukcije javne rasvjete na području Grada Pazina, a svi prisutni su mogli pogledati i nacrte s postojećim i novopredviđenim pozicijama rasvjetnih tijela obuhvaćenih projektom.

Popodnevna predavanja održana su na temu mogućnosti povećanja energetske učinkovitosti u Istarskoj županiji, predavača Miljenka Županića iz Hrvatskog šumarskog instituta te na temu korištenja obnovljivih izvora energije predavača Marka Grđana, dipl.ing.stroj.

Posljednji blok predavanja bio je vezan za temu financiranja energetske obnove obiteljskih kuća, a direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju govorila je o obnovi po zelenim principima dok je za kraj održano predavanje na temu „e4 kuće 2020“.

Svi zainteresirani posjetitelji imali su priliku obići štandove izlagača koji su predstavili svoje proizvode također raspoređene u kategorije. Tako su u području građevinarstva bili štandovi I.T.V. Murexin d.o.o., Baumit Croatia d.o.o., Amus d.o.o., Klanjac d.o.o., A.B.S., d.o.o., Knauf insulation d.o.o., Rockwool Adriatic d.o.o. i RÖfix d.o.o.

U području rasvjete izlagači su bili Filix d.o.o., Eltor d.o.o. i Ute d.o.o., dok je na temu obnovljivih izvora energije predstavljen solarni kolektor tvrtke Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o. te peći na pelete tvrtke Centrometal d.o.o., a na Šetalištu pazinske gimnazije je bio parkiran infomobil s izloženim toplinskim pećima.

Isto tako, posjetitelji su se mogli informirati na štandu Eurokonzaltinga d.o.o. vezano za aktualne i natječaje u najavi iz Operativnog programa ruralnog razvoja, a Rudan d.o.o. je osim informacija o mogućnostima uštede pripremio i prikaz podataka o potrošnji energenata na energo monitoru.

Izložena je i „pametna klupa“ tvrtke Ute d.o.o., električni bicikli te info štand CIB commerce d.o.o.

Tijekom dana, djeca su sudjelovala u kreativnoj radionici Društva „Naša djeca“ pored štanda dječjeg vrtića Olga Ban iz Pazina gdje su bili izloženi tematski radovi i plakati.

Posted by
Categories: Novosti