Otvoren novi ured Turističke zajednice središnje Istre

Ponedjeljak, 6, Veljača 2017 @ 17:00

ponedjeljak 6. veljače, župan Istarske županije Valter Flego i gradonačelnik Renato Krulčić otvorili su novi ured Turističke zajednice središnje Istre (TZSI) na adresi ulica Velog Jože 1 u Pazinu.

Otvorenju su prisustvovali i Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje, Alen Rosić, načelnik Općine Karojba, Franko Baxa, načelnik Općine Lupoglav, Ivan Franković, načelnik Općine Pićan, kao i predstavnici ostalih općina s područja TZ središnje Istre, te predstavnici ugostitelja, iznajmljivača i drugih turističkih djelatnika.

TZSI teritorijalno je najveća turistička zajednica na području Istre te je jedinstven primjer uspješnog objedinjavanja područja s čak devet jedinica lokalne samouprave, radi stvaranja jedinstvene destinacije.

Područje TZSI proteklu je 2016. godinu zaključilo s iznadprosječnim turističkim prometom, naime, općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Sv. Petar u Šumi, Sv. Lovreč, Tinjan  i Grad Pazin ostvarili su ukupno  217.451 noćenja i 27.799 dolazaka što čini porast  od 27 % u noćenjima i 28 % u dolascima u odnosu na proteklu godinu. Indeksi povećanja među najboljima su u Istri, što upućuje na zaključak da je unutrašnjost sve privlačnija gostima poluotoka. Područje TZSI  broji ukupno 3368 kreveta i 571 smještajnih objekata, ponajviše kuća za odmor, odnosno vila s bazenima.

Prethodne godine realiziran je niz uspješnih projekata, a odlična godina zaključena je s čak dvije “Zlatne koze” – Smotra vina središnje Istre, koja se godinama realizira u organizaciji Općine Gračišće, nagrađena je u kategoriji najboljeg gourmet eventa, a “Zip line” pazinske tvrtke Quadruvium d.o.o., proglašen je jednim od najboljih turističkih proizvoda u Istri. Kvalitetu projekata, koji će u skorijoj budućnosti dodatno unaprijediti turizam središnje Istre, prepoznalo je i Ministarstvo turizma, koje je temeljem Programa za razvoj javne infrastrukture u sklopu Fonda za razvoj turizma, koncem 2016. godine Općini Tinjan dodijelilo 500.000,00 kuna za projekt interpretacijskog centra “Kuće istarskog pršuta” te 343.000,00 kuna Općini Gračišće za projekt uređenja centra za posjetitelje “Katinina kuća”. Za područje TZSI osigurano je tim putem čak 843.000,00 kuna bespovratnih sredstava, odnosno najviše od svih ostalih na području Istre.

U 2017. predstoji realizacija nekoliko važnih projekata, poput izrade Strategije razvoja turizma i operativnog marketinškog plana središnje Istre. Navedeni dokumenti donijet će konkretan i detaljan pregled zatečenog stanja, definirati u kojem se smjeru treba razvijati turizam u središnjoj Istri, koje turističke proizvode i koji vid turističke infrastrukture razvijati i plasirati na tržištu, odredit će kompatibilnosti s turizmom na obalnom dijelu Istre te predvidjeti rast turističkog prometa u predstojećih pet godina. Također, nastavljamo s brendiranjem destinacije te daljnjim promoviranjem resursa kojima raspolažemo, s posebnim naglaskom na adventure, gastro i kulturne proizvode.

 

 

Posted by
Categories: Novosti