Otvoreni 12. Dani meda u Pazinu

Petak, 24, Veljača 2017 @ 16:45

Svečano otvorenje 12. Dana meda održalo se u petak, 24. veljače 2017. godine u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu. Pozdravne riječi u prigodi svečanosti otvaranja ovogodišnjih Dana meda u Pazinu uputio je  Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić.

Uz gradonačelnika grada Pazina povodom otvaranja nazočnima su se obratili i predsjednik udruge pčelara „Lipa“ Ranko Anđelini, župan Valter Flego te pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić koji su uputili riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli da se i ove godine održe Dani meda u Pazinu.

Svečanost otvorenja uveličali su i uzvanici poput predstavnika Hrvatskog pčelarskog saveza, Agencije za ruralni razvoj Istre, Hrvatske obrtničke komore, gradonačelnici i načelnici Istarskih  gradova i općina te brojni drugi.

Gradonačelnik Krulčić je u prigodnom govoru naglasio važnost upotrebe meda i dugih pčelinjih proizvoda u kulinarstvu i gastronomiji s ciljem veće popularizacije pčelinjih proizvoda i poticanja njihove svakodnevne konzumacije, što se ovim danima meda posebno naglasilo novitetima poput Pčelarskog gastro showa, Prvih dana mednih delicija u ugostiteljskim objektima središnje Istre, te posebno izrađenom čokoladom „Pazinska medna priča“ čiji su sastojci med, proposlis i matična mliječ.

Predstavnik glavnog organizatora ove vrijedne manifestacije, g. Anđelini je potom uzvanike upoznao sa procesom zaštite Istarskog meda koji je u tijeku, a koja će obuhvaćati med iz Hrvatskog i Slovenskog dijela Istre, te otoke Cres i Lošinj, što predstavlja značajan iskorak u promociji i prezentaciji visokokvalitetnog istarskog meda.

Župan Flego se je također osvrnuo na važnost meda i pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj prehrani koristeći poznatu krilaticu: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana!”.

Pomoćnik ministra poljoprivrede g. Ivančić je u prigodnom govoru upoznao prisutne sa aktualnim mjerama za poticanje ruralnog razvoja putem kojih se vrši sufinanciranje raznih poljoprivrednih djelatnosti, te je, zaželjevši uspjeh organizatorima, svečano otvorio 12-te dane meda u Pazinu.

Na ovogodišnjim Danima meda predstavlja se više od sto proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda te izlagači pčelarske opreme. Izlagači dolaze iz čitave Hrvatske među kojima je tridesetak izlagača iz Istre, Poljske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Nakon svečanog otvorenja uslijedio je okrugli stol „Domaće od malih nogu“ čija je tematika usmjerena mogućnosti stvaranja preduvjeta za uvođenje novih, odnosno za povećanje potrošnje lokalnih proizvoda u odgojno-obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji. Na okruglom stolu sudjeluju predstavnice i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, regionalnih i lokalnih vlasti, odgojno-obrazovnih ustanova i zdravstvenih službi te lokalni poljoprivrednici i proizvođači hrane koji će prenijeti svoja dosadašnja iskustva te ukazati na mogućnosti i potencijalne prepreke kako bi se definirali daljnji koraci u ostvarenju cilja projekta.

Izložba Dani meda je otvorena 24. veljače 2017. od 10:00 do 20:00 sati i 25. veljače 2017. od 8:00 do 19:00 sati. Ulaz na izložbu i sva predavanja besplatan je i otvoren je za sve zainteresirane posjetitelje.

Posted by
Categories: Novosti